Skuggornas stad vol 1 – Mörkrets makt av Yamilé Andreasson

 

 

 

 

”Nemi var bland en av de äldsta änglarna. Över ettusensexhundrafemtio år gammal och såg inte ut att vara en dag äldre än femtio. Hon hade det vitaste håret Ariana någonsin skådat och hela hennes väsen sken. Hon glimmade, som om hon badat i glitter, eller som om solens strålar omslöt henne.”

(s. 110 Skuggornas stad vol 1 – Mörkrets makt)

 

Mörkrets makt, av Yamilé Andreasson, är den första delen i trilogin Skuggornas stad som handlar om striden mellan goda och onda väsen, ung kärlek och om att finna sig själv; sitt sanna jag. Romanens hjältar är Ariana och Carmine och trots att de inte tål varandras närhet i början, kämpar de tillslut, sida vid sida.

När jag läste Mörkrets makt, fastnade jag redan från början. Jag är ingen storätare av fantasy men jag fullkomligen älskar allt som har med vampyrer att göra och därmed föll denna bok mig i smaken direkt. Intrigen är enkel, storyn rättfram och språket lättläst och detta brukar ibland uppfattas som något negativt men inte i det här fallet. Andra böcker i denna genre kan vara lite svårlästa då ”nya världar” skapas med konstiga namn och inte så många referenser till ”vår värld”. Men, Mörkrets makt fungerar helt perfekt som en verklighetsflykt. Dessutom finns det gott om intertextuella element, dvs. anspelningar till andra verk inom ”vampyrgenren” vilket ytterligare medför att kontexten känns igen och utvidgas. Andreasson anspelar bl.a. på True Blood (Lilith), Twilight-serien (Carmine referens Carlyle) och Hex (Malachi).

Tonen i Mörkrets makt är även komisk och Andreasson leker med den traditionella hjälterollen. Carmine, i mina ögon, kan karakteriseras som tragikomisk till en början. Han är lite av en melankolisk suput som kanske inte är den mest smidige rent socialt och läsaren lockas till skratt många gånger. Även hjältinnan i boken, Ariana, avviker lite från den traditionella karaktäriseringen då hon kan sägas vara lite klumpig och ofta försätter sig i lite kniviga situationer. Jag fullkomligen älskar dessa två karaktärer och samspelet, kampen, dem i mellan.

Det finns faktiskt inte så mycket negativt att säga om boken mer än att tempot kanske är lite för uppskruvat ibland. Storyn är sprängfylld med olika händelser och ibland kan man känna att berättelsen snabbspolas lite. Kanske de olika nedslagen i storyn hade kunnat vara färre så att andra händelser hade kunnat byggas ut lite mer? Men, jag vill alltid ha mer och nu ska det inte gnällas för gnällandets skull. Jag kommer få mer i uppföljarna och berättelsen håller och kanske det faktiskt är just tempot som gör att Mörkrets makt står ut från mängden…?

En perfekt bok att läsa i hängmattan då den är omöjlig att lägga ifrån sig. Även perfekt en regnig semesterdag då det finns ett vackert skimmer över hela texten som inte kan beskrivas med ord utan som måste upplevas, så läs denna bok.

”Det finns bara ett ord för att beskriva Mörkrets makt – fairylike!”

 

                                                      /Sandra Elma, lektör

 

Finns att köpa hos bl.a. Bokus och Adlibris

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This:

En reaktion på “Skuggornas stad vol 1 – Mörkrets makt av Yamilé Andreasson”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>